Θυελλώδεις Άνεμοι: Πώς αποζημιώνουν τα συμβόλαια περιουσίας;

Με αφορμή την κακοκαιρία «Ωκεανίς» και τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούν σε όλη τη χώρα, το nextdeal.gr ενημερώνει σχετικά.

Άνεμος ονομάζεται η όποια αισθητή «οριζόντια κίνηση» του αέρα και δημιουργείται όταν οι αέριες μάζες της ατμόσφαιρας που περιβάλλουν την Γη βρίσκονται σε συνεχή «οριζόντια» και «κατακόρυφη» κίνηση. Η ένταση του ανέμου εκφράζεται συνήθως με την ταχύτητά του, οπότε δίδεται σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή σε χιλιόμετρα ή μίλια ανά ώρα ή σε κόμβους. Η κλίμακα Μποφόρ είναι ένας εμπειρικός τρόπος μέτρησης της έντασης των ανέμων, που βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα. Συνήθως η επικράτηση ανέμων πάνω από 8 έως και 9 μποφόρ χαρακτηρίζεται ως Θύελλα.

Ο όρος «Θύελλα» περιλαμβάνεται εντός της παροχής Φυσικά Φαινόμενα όλων των συμβολαίων ασφάλισης περιουσίας όλων των εταιρειών. Αποζημιώνει τις υλικές ζημιές κατοικιών και επιχειρήσεων, σε κτήριο και περιεχόμενο, που θα δημιουργηθούν κατόπιν Θυελλωδών Ανέμων έως του ανώτατου κεφαλαίου ασφάλισης που αναγράφεται στον πίνακα παροχών του εκάστου συμβολαίου. Συνήθως ο/η ασφαλισμένος/η συμμετέχει στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών με μια ελάχιστη συμμετοχή π.χ. 5, 10% επί της ζημιάς ή και με ένα ελάχιστο ποσό π.χ 400, 450, 500, 600 ή και άνευ συμμετοχής ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία.

Δείτε εδώ τι αναγράφει ενδεικτικά η εταιρεία ERGO Hellas, παρόμοια και άλλων εταιρειών:

Οι Θυελλώδεις Άνεμοι δύναται να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές και καταστροφές σε κατοικίες και επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα μπαλκόνια, ταράτσες, στέγες, κεραμίδια, τέντες, παράθυρα/πόρτες κτλ. να προκαλέσουν πτώση δέντρων/στύλων πάνω σε ακίνητα να ξεριζώσουν ταμπέλες/φωτεινές επιγραφές/ειδικές κατασκευές επιχειρήσεων, να σπάσουν τζαμαρίες από αιωρούμενα αντικείμενα και εν γένει να δημιουργήσουν απρόβλεπτα γεγονότα με ζημιογόνα επακόλουθα. Ορισμένα συμβόλαια ασφάλισης περιουσίας χαρακτηρίζουν ως Θύελλα τους Ανέμους πάνω από 8 μποφόρ ενώ άλλα πάνω από 7 μποφόρ. Σημαντικός ο ρόλος του διαμεσολαβητή να διευκρινίζει κατά την σύναψη της ασφάλισης ενός ακινήτου λεπτομέρειες που πιθανόν φανούν σημαντικές σε μια επικείμενη αποζημίωση από την εν λόγω παροχή.

Προϋπόθεση ισχύος της παροχής για όλες τις εταιρείες είναι η παροχή «Φυσικά Φαινόμενα/ Θύελλα» να περιλαμβάνεται εντός του συμβολαίου ασφάλισης περιουσίας, να ισχύουν τα μέτρα ασφαλείας ανά περίπτωση κινδύνου που έχουν δηλωθεί στην αρχική αίτηση καθώς είναι η προσκόμιση Βεβαίωσης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή κατά την στιγμή της πρόκλησης των ζημιών στην ασφαλισμένη περιουσία. Για παράδειγμα συχνά συμβαίνει άλλες Μετεωρολογικές συνθήκες να επικρατούν στην Θεσσαλονίκη και άλλες στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Χίο ή στην Ήπειρο την ίδια χρονική στιγμή μιας ημέρας.

Δείτε εδώ τι αναγράφει ενδεικτικά η εταιρεία Generali Hellas, παρόμοια και άλλων εταιρειών:

Ενδεικτικά μια ασφάλιση κατοικίας αξίας κτηρίου 100 χιλ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της παροχής «Θύελλας», επιπλέον όλων των άλλων παροχών, κοστίζει περίπου από 70 ευρώ ετησίως (ή και λιγότερο!) ενώ το κόστος ασφάλισης μιας επιχείρησης διαμορφώνεται ανάλογα το κεφάλαιο ασφάλισης, το είδος δραστηριότητας π.χ. ανθοπωλείο, εστιατόριο, εμπορικό κατάστημα, φούρνος, ζαχαροπλαστείο, ξενοδοχείο, φροντιστήριο, κομμωτήριο κτλ., τυχόν ασφάλιση περιεχομένου κ.α. και διαμορφώνεται ακόμα και από 100 ευρώ ετησίως (ή και λιγότερο!) ανάλογα το πακέτο και την εταιρεία.

Ενημερωθείτε σήμερα από τον προσωπικό σας διαμεσολαβητή για το κόστος και τα οφέλη ασφάλισης της περιουσίας σας.

Έγραψε: ©Μέντωρ Διαμεσολαβητής