Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Αποταμίευσης και της Οικονομίας

Λόγω της παγκόσμιας ημέρας αποταμίευσης δράττομαι της ευκαιρίας για να τονίσω κάποιες σημαντικές συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ αποταμίευσης και ασφάλισης, καθώς επίσης και να τονίσω τον σημαντικό ρόλο του θεσμού της ασφάλισης στην λειτουργία της οικονομίας και τελικά να αποδείξω ότι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Αποταμίευσης και της Οικονομίας, δεν είναι άλλος από την Ασφάλιση.

Η αποταμίευση είναι εμπεδωμένη στη συνείδηση των περισσοτέρων από εμάς και συνυφασμένη με εκείνους τους παραδοσιακούς μεταλλικούς κουμπαράδες του, πάλαι ποτέ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που με την ανάσυρση της cult εικόνας τους στη μνήμη μας, μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη; Ίσως, μπορεί όμως και όχι! Τι έχει αλλάξει άραγε από τότε μέχρι τώρα;

Τότε η ελληνική οικονομία ήταν μικρή και βρισκόταν σε στάδιο ανάπτυξης, άρα στα πλαίσια της διάχυτης αβεβαιότητας της μεταπολεμικής, μετεμφυλιακής, μεταπολιτευτικής εποχής (αναλόγως την ηλικία κάθε ενός από εμάς), η αποταμίευση ήταν αναγκαία (φασούλι, το φασούλι, γεμίζει το σακούλι). Τώρα, η ελληνική οικονομία, ενταγμένη στο σύνολο των οικονομιών της ΕΕ και λειτουργώντας στο πλαίσιο που η ΕΚΤ (ECB) ορίζει, θεωρείται ότι εντάσσεται μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη. Εμείς όμως, που κατοικούμε εδώ, το βιώνουμε αυτό;

Την απάντηση την ξέρουμε όλοι και βεβαίως η αποταμίευση παραμένει εξίσου σημαντική σήμερα, όσο ήταν και τότε!

Όσοι εμπλεκόμαστε, με οποιονδήποτε τρόπο και φορώντας οποιοδήποτε καπέλο, με το χώρο των ασφαλίσεων, γνωρίζουμε τη σημασία και τη μεθοδολογία της αποταμίευσης χρημάτων μέσω ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς επίσης και την αναγκαιότητά της για κάλυψη ευρύτερων και περισσότερο πολύπλευρων αναγκών, πέραν των αποταμιευτικών, μέσω ασφαλιστικών προϊόντων. Δεν θα κομίσω γλαύκα εις Αθήνας λοιπόν.

Ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιριών στην ανάπτυξη μια οικονομίας είναι πάρα πολύ σημαντικός παγκόσμια. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούνται από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος, θεσμικούς επενδυτές, λόγω της ποιότητας των επενδυτικών εργαλείων που χρησιμοποιούν (ομολόγων, μετοχών, ακινήτων κ.λπ.) και της μακροχρόνιας διάρκειας των επενδύσεών τους και που μέσω αυτών των επενδύσεων, τελικά προσφέρουν εγγυημένες και εξασφαλισμένες αποδόσεις στους πελάτες τους. Πράγμα το οποίο πλέον, στις χώρες της ΕΕ (άρα και στην Ελλάδα), είναι σαφώς νομοθετημένο και εποπτευόμενο. Τονίζω ότι οι θεσμικοί επενδυτές (όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι τράπεζες), είναι αυτοί οι οποίοι με τις επενδύσεις τους, σταθεροποιούν και έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη μεγέθυνση μιας οικονομίας.

Από όλα αυτά τα στοιχεία και τους ανάλογους συνειρμούς, είναι εμφανές ότι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αποταμιεύσεων και οικονομικής ανάπτυξης, δεν είναι άλλος από την ασφάλιση.

Η οικονομία, προκειμένου να αναπτυχθεί, στηρίζεται στην αποταμίευση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτυχθούν, στηρίζονται στην ασφάλιση.

Έγραψε: Κώστας Παπαϊωάννου,